Krátkověká vytrvalá velmi příjemně po citrónu vonící léčivka z čeledi hluchavkovitých. Pochází z jižní Evropy a v současné době je celkem hojně rozšířena . Kdysi nežádoucí příměs meduňky, nyní podle posledních výzkumů má výrazně silnější léčivé účinky než samotná meduňka. Užívá se kvetoucí nať ve formě nálevu při problémech trávení,bronchitidě a velmi výrazně pomáhá při depresích a nemocech nervového původu. Do čajů s protistresovým účinkem se mi osvědčila v kombinaci s natí meduňky a květem růže stolisté. V roce 2002 jsem trochu přispěl k jejímu rozšíření kdy po mém článku v časopise Receptář jsem poslal za poštovní známku asi 60 ti lidem z České republiky semínka. Dále tuto vynikající léčivku mají ode mne v botanických zahradách v Brně ,v Olomouci, Prostějově,Markvarticích u Sobotky atd. Trochu mě překvapuje neznalost prodejců kteří např.na Floře v Olomouci, prodávají pod názvem šanta kočičí jiné druhy šant nejčastěji je to šanta zkřížená ( Nepeta faassenii, šanta Musiniova ( Nepeta mussinii atd. Také na zásilkové služby není spolehnutí např. zahradnictví Krulichovi prodávají pod názvem šanta kočičí kromě Nepeta faassenii i Nepeta racemosa. Je to velmi smutné že za účelem zisků těchto prodejců jsou klamáni spotřebitelé,. Vláďa Vytásek
Léčivé rostliny jsou zelenou lékárnou pro každého.
Šanta modrá, šanta zkřížená (Nepeta x faassenii)