Další názvy: bezinky, kozičky, psí bez, smradinky, smradlavý bez
Čeleď: Adoxaceae - pižmovkovité
Barva květů:

bílá,
Doba kvetení:

červen,

červenec,
Typ květů:
počet okvětních lístků 5,
Keř nebo i strom z čeledi bezovitých. Kvete bíle a roste na místech bohatých na dusík. Léčivě se nejvíce užívají květy a plody. Květ obsahuje kyselinu saliciovou,nahrazuje syntetická léčiva jako aspirín,anopyrin atd. Nejvíce se používá při nemocech z nachlazení rýmě,angíně,chřipce,zánětu průdušek,revmatismu. Květ je silně potopudný a močpudný čímž vyvolává vyplavování škodlivin z těla. Dále květ obsahuje rutin čímž napomáhá ke zpevnění cév. Léčivých účinků je celá řada platí lidové před heřmánkem smekni a před bezem klekni. Květ se užívá ve formě nálevu.
Plody jsou velmi účinné analgetikum při neuralgiích a při bolestech kloubů a páteře. Působí mírně projímavě. Štáva z plodů se krátce povaří s cukrem a ke konzervaci se přidá alkohol. Receptů na přípravu je velmi mnoho a v minulosti se bezinkami falšovalo portské víno. Zde bych chtěl připomenout vynikajícího litovelského lékaře MUDr. Jana Michálka,který dosáhl vynikajících úspěchů při léčení neuralgií a své 10 ti leté výzkumy publikoval v časopise Praktický lékař.
V letošní velmi chladné zimě mi pomohl vychladlý nálev z květů,kterým jsem si oplachoval dásně při velkých bolestech zubů,která vznikla ze silného větru kdy jsem při ježdění do práce na kole neměl zabezpečený obličej proti mrazu. Vláďa Vytásek.
Léčivé rostliny jsou zelenou lékárnou pro každého.
Bez černý (Sambucus nigra)

Bez černý - strom (Sambucus nigra)