Larrea - Larrea tridentata
Čeleď: Zygophyllaceae - kacibovité
Místo : USA , Nevada

Tato léčivá bylina je nejrozšířenější rostlinou v Sonorské a Mojavské poušti.
Larrea tridentata je stálezelený keř , 1- 4 m vysoký . Listy jsou pryskyřičné, tmavě zelené, květy žluté, až 2,5cm velké. Celá rostlina je cítit jako kreozot . Jeho vůně je spojována s vůní deště.
Indiáni ho užívali k léčbě tuberkulozy ,planých neštovic, hadího uštknutí i pohlavně přenosných chorob a bolestivé menstruace. V Mexiku se stále používá.
Z dálky keř vypadá, jako by byl obsypán bílými květy. Až zblízka jsem přišla na to , že jsou to semeníky a kvete žlutě.
cz
Larrea (Larrea tridentata)
cz
cz
Evi, moc krásně jste to zvěčnila. Píšete, že je cítit jako kreozot. Nevěděla jsem co to je. Našla jsem si, že jsou 2 druhy kreosotů. Jsou to produkty. Kreosot  dřevný - bezbarvá až nažloutlá viskózní kapalina kouřového zápachu a vyrábí se vysokotepelným zpracováním bukového dřeva. Používá se k dezinfekci , proti průjmu, proti kašli.  Kreosot z uhelného dehtu - destiluje se ze surového koksárenského dehtu - kalná, olejovitá kapalina typicky jantarové až černé barvy. Pro člověka karcinogenní, přesto se používá v lékařství k ošetření psoriázy. Jako repelent proti ptákům a zvířatům, insekticit, fungicidit. Na ošetření dřeva proti hnilobě železničních pražců, sloupů nadzemních vedení, dřevěných mostních konstrukcí atd.
Vzpomínám si na moji kolegyni s psoriázou, kterou v nemocnici natírali nějakým térem a myslím si, že to bylo toto. Dnes je z ní hromádka neštěstí. Možná  poškození její nervové soustavy zavinil tento 'lék'.

Všechno jde tak, jak má jít.