Kalisie vonná - Calisia fragrans
Další názvy: kalísie voňavá, zlatý vlas
Čeleď: Commelinaceae - křížatkovité

Barva květů: barva květů bílá

Callisia fragrans je vytrvalá robustní, šlahounovitá rostlina, která dorůstá do výšky od 50 do 100 cm, Listy jsou eliptické až kopinatě lesklé světle zelené barvy (na spodní straně jsou listy purpurové). Vonné bílé květy jsou asi 1 cm velké a rostou v koncových latách.

Původní vlastí kalisie je Mexiko a tropická Amerika.

Vladimír Vytásek:  Vytrvalá bylina z čeledi křížatkovitých dorůstající do výšky 150 cm. Užívá se nálev z listu nebo lihová tinktura.
Léčebně pomáhá při rakovině,zánětu žaludku,cukrovce,chorobách jater a trávicího ústrojí. Dále velmi výrazně detoxikuje organismus, silněji než juka. Šťáva z listů pomáhá při léčení ekzémů.
cz
Kalisie vonná (Calisia fragrans)
cz
cz
cz
Kalisie vonná - Calisia fragrans
Čeleď: Commelinaceae - křížatkovité

Tak tu mám doma. Zatím jsem ji vyzkoušela jen na bolest v krku. Žvýká se kouselk listu několikrát denně.Mám ji druhým rokem a je mi líto ty výhony uříznout. Loni vyhnala 2 , letos už 7. Asi ji namnožím,abych ji mohla naložit. Vy jste to zkoušel?
cz
Užíval jsem lihovou tinkturu v zimě po lžičkách při nachlazení, Kalisie se  množí celkem snadno jen je dobré výhony dát zakořenit dokud jsou krátké a silné. Dobře koření ve vodě. Dlouhý výhon mi zakořenil, rostlina rostla ale stonek nezesílil a byl problém s oporou pro rostlinu. Po odstranění vedlejších výhonů se rychle vytvoří další. Nějak nechápu proč je tato rostlina v prodeji tak předražená na loňské Floře v Olomouci se prodávaly kalisie sazenice za 100 Kč za kus.

Léčivé rostliny jsou zelenou lékárnou pro každého.