cz
Pyknantemum kalifornské (Pycnanthemum californicum)
cz
cz
Vláďo, tento rod obsahuje asi 20 druhů. Nejznámější je pyknantemum tupé, pak pyknantemum virginské. Pyknantemum kalifornské se vyskytuje v Kalifornii. Obsahují velké množství mentolu. Nejvíce mentolu obsahuje máta rolní, pak pyknantemum tupé, následuje máta vodní a pyknantemum virginské. Jak učinkuje mentol určitě víte, chladí a znecitlivuje (anestetikum), je výborným prostředkem na potíže s trávením. U těhotných může větší množství mentolu vyvolat potrat.  Posílám x v angličtině. Škoda, že já neumím anglicky.

Všechno jde tak, jak má jít.
Pane Vytásku, YOS už Vám odpověděla. Když jsem váhala, kam pyknantemum kalifornské ( Pycnanthemum californicum) vložit - zda mezi trvalky nebo léčivé rostliny, hledala jsem na netu o léčivých účincích tohoto pyknantema. Našla jsem článek Ing. Adama Baroše, VÚKOZ, v. v. i., Průh (8.1.2010) . Z toho vyplývá, že všechna pyknantema mají léčivé účinky. Snad Vám odkaz od paní YOS pomůže víc.
Pyknantemum kalifornské - Pycnanthemum californicum
Pycnanthemum californicum nebo též i tzv. Kalifornská máta je až 90 cm vysoká vytrvalá rostlina z čeledi Lamiaceae, která se přirozeně vyskytuje pouze v Kalifornii. Lodyhy této rostliny jsou bohatě větvené, na vrcholcích jsou patrná výrazná květenství s bílými květy.

Sbíranou část je list, který se využívá např. při léčbě nachlazení, rovněž výrazně stimuluje i pocení.
cz
cz