Kuklík městský - Geum urbanum
Další názvy: kuklík obecný
Čeleď: Rosaceae - růžovité

Barva květů: barva květů žlutá

Geum urbanum - kuklík městský

Vytrvalá bylina z čeledi růžovitých (Rosaceae). Užívá se oddenek ve formě nálevu nebo lihové tinktury. Svým jemným adsringentním působením pomáhá při léčení žaludečních vředů, tlumí krvavé průjmy, má účinky i dezinfekční. Zevně pomáhá na potlačování zánětu krvácejících dásní, zánětu v krku, na kožní záněty a zanícené hemeroidy. V západní Evropě se kuklík hojně používá v likérnictví, vyrábí se léčivé kuklíkové víno a pivo.  Je na škodu že u nás tato velmi hojná plevelná rostlina upadla v zapomnění.

Léčivé rostliny jsou zelenou lékárnou pro každého.
cz
Kuklík městský (Geum urbanum)
cz
cz
Tento 'plevel' mám na zahrádce, ale ještě jsem ho nepoužila. Opravdu upadl do zapomnění, jak píše bylinář Vláďa. Polepším se. Jakmile mi bude chutnat, nasuším i do čajové směsi na zimu. Poznáte ho podle malé chlupaté hlavičky, když květ odkvete. Květy jsou žluté 5-ti četné. Listy jsou jedlé. Může se přidávat do polévek a různě do zeleninových pokrmů a salátů. Kořen obsahuje omamnou látku eugenol, proto používat jen jako lék nebo koření.

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Kuklík městský, květ a plod (Geum urbanum)
Kuklík městský, květ a plod (Geum urbanum)
Kuklík městský - Geum urbanum
Kuklík městský je 30 až 50 cm vysoká vytrvalá rostlina z čeledi Rosaceae se silným oddenkem a přízemní listovou růžicí. Kvete od května do října.

V přírodě je charakteristickým druhem dubobukových lesů, lze ho nalézt i v jiných rostlinných společenstvech, v křovinách a v travnatých porostech. Jde o druh vertikálně rozšířený od nížin až do subalpínského stupně.
cz
cz