Akébie pětičetná - Akebia quinata
Čeleď: Lardizabalaceae - kokylovité

Barva květů: barva květů fialovábarva květů červená
Doba kvetení: doba kvetení květen

Roste v Číně a Japonsku.

Užívají se stonky ve formě odvaru nebo prášku. Léčebně pomáhají při aftech v dutině ústní, při pokousání hmyzem, dále zlepšuje močení a laktaci a snižuje poporodní bolesti břicha.

Léčivé rostliny jsou zelenou lékárnou pro každého.
cz
Akébie pětičetná (Akebia quinata)
cz
cz
cz
cz
Má někdo zkušenosti s pěstováním v České republice?
Vláďo a Marie, zase něco nového. Děkuji. Nevěděla jsem, že lze tuto liánu využít jako léčivku. Mám ji v Holandsku, kde jsou mírnější zimy, ale v Česku bych si ji netroufla zasadit. Marie, kde jste pořídila Vaše fotografie? V Praze v botanické zahradě venku, nebo někde na chráněném místě? Někdy vytvoří i plody, které jsou jedlé, ale mně nejsou sympatické. Dobře se rozmnožuje hřížením nebo odkopekem ze starší rostliny.

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Akebia petičetná plody v září (Akebia quinata)
Akebia petičetná plody v září (Akebia quinata)
YOS, dosud jsem věděla o dvou místech v pražské zoo, kde akébie roste léta na plotech výběhů. Ve čtvrtek jsem objevila v místech, kam nemají návštěvníci přístup, tento plot, oddělující provozní budovu od zázemí zahradníků. Plot je obrostlý akébií v délce možná 10 m.
Danuško  Akébii pětičetnou mají i v botanické zahradě v Prostějově.  Byl jsem tam včera na návštěvě a nádherně kvete. Četl jsem že plody jsou jedlé, ale ještě jsem je neochutnal. S tím vymrzáním nevím Prostějov je jižněji než Litovel. Vážně také uvažuji o jejím pěstování.

Léčivé rostliny jsou zelenou lékárnou pro každého.
Dobrý den,
s pěstování nemusíte mít vůbec strach. Já už akébii pěstuji cca 5 rok a zatím nezmrzla ba dokonce i letos plodila a to mám jen jednu rostlinu. A to jsem ještě víc na sever - Bludov ( okres Šumperk) . Raději bych ji vysadil na jaře, aby stihla do zimy pořádně zakořenit a určitě ji na zimu přihrňte mulčovací kůrou ( pořádný kopec ) ať je mladá rostlinka chráněná před mrazem. Po řádném zakořenění a zesílení rostliny už potom přes zimu nemusíte mít strach, že rostlina uhyne. Pěstuju tu i klanoprašku čínskou. Ta je o dost náročnější na mrazy. Uchytila se mi až na třetí pokus. Ale už třetím rokem přezimuje, letos byly i slovy dva plody :-) Rád bych vyzkoušel i palmy a [urlSERVERURL/forum/vt/cz/2707-banánovník-musa/]banánovník[/url], prý to jde, ale je to mnohem víc náročné než tyto liány... Hodně zdaru při pěstování cizokrajných rostlin.
Další informace v článcích o rostlinách
Akebia quinata - akébie pětičetná Akebia quinata - akébie pětičetná
Jemně stavěná, ovíjivá liána, dorůstá výšky 4-8 m. Působí elegantně a jemně svým hustým, rovnoměrným a sytě zeleným olistěním. Původ: Čína, Japonsko …
Akebia quinata - akébie pětičetná Akebia quinata - akébie pětičetná
Liána, jejíž jedlé plody vypadají jako mimozemského původu. Akébie pětičetná je opadavá, dřevnatá popínavá, mrazuvzdorná rostlina, kterou můžeme pěstovat v zahradě …
Akebia quinata Akebia quinata (HOUTT.) DCNE. - akébie pětičetná
Pochází z východní Asie. Je to rychle rostoucí ovíjivá liána, která dosahuje průměrně kolem 5-ti metrů, ale i více. Tmavě zelené listy jsou pětičetné na dlouhých řapících. V mírných zimách zůstávají na rostlině. Kvete v květnu. Fialově hnědé květy …
Garten.cz | 15.08. 2002