Muchovník olšolistý - Amelanchier alnifolia
Plody jsou nejen chutné, ale i zdravé. Prý pomáhají při Alzheimerově nemoci, srdečních chorobách, mozkových příhodách, brzdí vzniku šedého zákalu a artritídy. Obsahují antioxidanty, organické kyseliny, vit.C, vit.B, karoten, vlákniny. Mám odrůdu 'Martin' a jsem moc spokojená. Plody postupně dozrávají, takže je zobu několik týdnů čerstvé. Můžeme udělat čerstvou šťávu. Vaří se z nich marmeláda a nebo se zavařují jako kompot. 2-5m vysoký keř je nenáročný, na jaře po vydatných deštích přidáme vrstvu kompostu a zamulčujeme slámou a máme postaráno. Sázíme hluboko, aby výmlatky rostly ze země ne na kmíncích. Do jámy přidáme kompost s rašelinou nebo z lesa ztrouchnivělé dřevo. Na jaře výhony zkrátíme na 1/3 jejich délky.

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia)
Muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia)
Další informace v článcích o rostlinách
Amelanchier alnifolia - muchovník olšolistý Amelanchier alnifolia - muchovník olšolistý
Jiný název: Amelanchierova borůvka | Amelanchier je původní rostlina kanadských prérií a v Kanadě je pěstován v mnoha odrůdách na plantážích. Hodně druhů muchovníku se nachází také v Evropě a na severu Asie. Tyto druhy mají význam spíše okrasný …
Amelanchier alnifolia - muchovník olšolistý Amelanchier alnifolia - muchovník olšolistý
Zajímavý druh muchovníku s bohatým kvetením a jedlými plody. Keř dorůstá obvykle výšky do 2 m a je plně mrazuvzdorný …
Amelanchier alnifolia 'Obelisk' - muchovník olšolistý Amelanchier alnifolia 'Obelisk' - muchovník olšolistý
Muchovník olšolistý (Saskatoon) je původním kanadským druhem muchovníku, který se pěstuje zejména pro své vynikající, jedlé a zdravé plody. Jsou temně purpurově červené až modrofialové, podobné borůvkám a dozrávají od poloviny června až do konce července …
Amelanchier alnifolia 'Obelisk' - muchovník olšolistý Amelanchier alnifolia 'Obelisk' - muchovník olšolistý
Muchovník olšolistý (saskatoon) je původním kanadským druhem muchovníku, který se pěstuje zejména pro své vynikající, jedlé a zdravé plody. Jsou temně purpurově červené až modrofialové, podobné borůvkám a dozrávají od poloviny června až do konce července …